Fietslease
Je vindt hier ter oriëntatie de belangrijkste informatie voor personeelsleden.
Onderaan geven we aan waar je nog meer informatie kan vinden.
Voor wie?
Onderwijspersoneel
Breder dan vastbenoemden mogelijk (verschillende instapdata)
Het bestuur had dit ook graag toegekend aan MVD maar dit is helaas niet mogelijk omdat zij een apart juridisch kader hebben. Moest dit in de toekomst wel mogelijk zijn, zal het bestuur hier verdere stappen zetten.
Gaat in vanaf 1 januari 2025 *
Opgelet! verschillende instapdata afhankelijk of je uitgestelde bezoldiging ontvangt of niet (zie verder "instapdata").
Instappen?
Indien je in aanmerking komt (zie verder instapdata) --> Laad de intentieverklaring ondertekend op via het Google Form hierlangs vóór 16/12/2024.
Geef je intentieverklaring de naam "fietslease naam + voornaam + school".
Basisinformatie
Jouw keuze
Bij het Spectrumcollege, Vibo en SGPit! hebben we sinds december 2024 een regeling voor fietsleasing. Fietsleasing is een mogelijkheid, maar uiteraard geen verplichting. Als je voor fietsleasing kiest, wordt jouw eindejaarstoelage (geheel of gedeeltelijk) omgezet in een flexbudget waarmee de leasing gefinancierd wordt.
Als je niet kiest voor fietsleasing: geen probleem. Je krijgt dan jouw eindejaarstoelage zoals vroeger.
Voor wie?
De regeling is er voor onderwijspersoneel, ook voor niet-vastbenoemden, op voorwaarde dat je minstens voor de helft tewerkgesteld bent bij ons schoolbestuur.
Het bestuur had dit ook graag toegekend aan MVD maar dit is helaas niet mogelijk omdat zij een apart juridisch kader hebben. Moest dit in de toekomst wel mogelijk zijn, zal het bestuur hier onmiddellijk verdere stappen zetten.
Fietsleasing kan ook als je werkt voor meerdere schoolbesturen. Je kunt het volledige bedrag van je bruto eindejaarstoelage inzetten voor fietsleasing, zelfs als het andere schoolbestuur geen fietsleasing aanbiedt.
Welke fietsen?
Onze fietsleasing geldt voor een zeer breed gamma, zij het alleen voor het leasen van rijwielen die fiscaal gezien als een fiets beschouwd worden. Het gaat hier bijvoorbeeld om klassieke (stads)fietsen, koersfietsen, mountainbikes, bakfietsen, aangepaste fietsen voor mindervaliden, plooifietsen, hybride fietsen, met of zonder elektrische aandrijving en speedpedelecs.
Steps, hoverboards, rolschaatsen, skateboards, monowheels en (elektrische) segways vallen niet onder de definitie van een fiets.
De wetgeving laat slechts één fiets per personeelslid toe.
De fiets mag door andere gezinsleden gebruikt worden.
Instapdata
Hier is het begrip “referteperiode” van belang. De referentie- of verwijzingsperiode is de periode waarin het recht op een eindejaarstoelage wordt opgebouwd.
Het komt hierop neer: er zal een verschil in instapdatum zijn, die ervan afhangt of je al dan niet een uitgestelde bezoldiging ontvangt.
Voor vastbenoemden start die referteperiode op 1 januari. Als je geen uitgestelde bezoldiging ontvangt, als vastbenoemde of tijdelijk personeelslid zonder uitgestelde bezoldiging: dan kan je het proces opstarten in december 2024 zodat je eindejaarspremie van 2025 ingezet kan worden voor de fietsleasing. Let wel: je moet dan voor 16 december 2024 een intentieverklaring ondertekenen.
Krijg je een uitgestelde bezoldiging? Dan start je referentieperiode op 1 september en kan je instappen uiterlijk op 31/8/2025 om je eindejaarspremie van 2026 in te zetten voor de fietsleasing.
Hoe weet je of je een uitgestelde bezoldiging ontvangt? Je kan op je salarisbrief terugvinden of je als tijdelijke leerkracht een uitgestelde bezoldiging ontvangt. Je kan ook de personeelsdienst contacteren.
Hoe werkt het?
BELANGRIJK: Je ondertekent een intentieverklaring voor de start van de eerstvolgende referteperiode. De link naar de intentieverklaring vind je hoger onder "Instappen".
Vastbenoemden moeten dit in orde brengen vóór 16/12/2024! Dit is nodig om nog een fiets te kunnen leasen in 2025.
In deze intentieverklaring geef je onder andere jouw akkoord om je flexbudget in te zetten voor fietsleasing.
Aan deze intentieverklaring voeg je bijkomend ook de simulatie toe die je gemaakt hebt binnen de Agodi tool (zie verder).
Je moet hierbij al een goed budget opmaken (zie volgende stappen). Bijvoorbeeld, als je fiets pas geleverd kan worden op 1 april 2025, moet je vóór 16 december 2024 weten dat je voor dat jaar slechts 9 van de 12 maanden leasekosten kan inrekenen in je flexbudget.
Opgelet: eenmaal de referteperiode ingaat, is er geen mogelijkheid meer om het budget voor dat jaar aan te passen. Dit geldt voor het huidige jaar; voor toekomstige jaren kun je je budget wel weer bijstellen.
Je bekijkt jouw budget
Hiervoor gebruik je de tool van Agodi (mijn onderwijs, personeel, tegel “mijn assistent”, knop “simuleer flexbudget”. Je kan hiermee jouw flexbudget simuleren.
Deze instructievideo (een kleine 10 minuten) legt het stap voor stap uit.
Moet je je eindejaarstoelage volledig omzetten naar een flexbudget voor fietsleasing? Neen! Je hebt de keuze om niets, een deel van of de gehele bruto eindejaarstoelage om te zetten.
Als je dat volledig doet, stort AGODI jouw flexbudget aan het schoolbestuur. Het Spectrumcollege betaalt hiermee de lease-factuur.
Bij een gedeeltelijke omzetting wordt het resterende deel van de eindejaarstoelage aan jou uitbetaald, en de leasekosten aan het bestuur.
Opmerking: het is niet mogelijk om het saldo van je flexbudget door te schuiven naar een volgend leasingjaar.
Je kan ook een persoonlijke bijdrage betalen. Zo kan je je leasebudget verhogen en kan je een fiets leasen die niet binnen jouw flexbudget valt. De factuur voor deze persoonlijke bijdrage wordt door o2o rechtstreeks naar jouw privé-adres gestuurd. Dit is een éénmalige factuur. Er is geen fiscaal voordeel voor dit extra budget.
Je zoekt jouw ideale fiets met de accessoires die jij nodig hebt, binnen jouw budget. Dit doe je via een simulatietool van het o2o portaal.
Je maakt eerst een account aan bij o2o:
Ga naar www.o2o.be/nl
Klik rechtsboven op het blauwe ovaal “Log in”
Klik midden op de pagina op “o2o Biker”
Klik onder de blauwe ovaal op “klik hier” (nog geen account)
Vul het scherm volledig in:
Bedrijfslogin krijg je van ons
SO: zie update 7 of in het fietsbeleid (intradesk Spectrumcollege) of (intradesk VIBO) pagina 9 bovenaan
BAO: https://www.sgpit.be/documenten of vraag het aan de personeelsdienst
Contractvorm = bediende
Voornaam en naam = jouw officiële naam
e-mail: dit is jouw privé mailadres of jouw mailadres bij het Spectrumcollege
Vul jouw personeelsnummer in = stamboeknummer. Je vindt dit bijvoorbeeld bij mijn onderwijs (inloggen via o.a. ItsMe). Onder “profiel” staat jouw rijksregisternummer en personeelsnummer.
Kies een veilig paswoord en herhaal dit.
Vink aan dat je akkoord gaat met het privacy beleid van o2o.
Als je alles ingevuld hebt, bevestig je via de blauwe ovaal “registreer”.
Je krijgt een e-mail op het opgegeven mailadres. Ga naar jouw mailbox en open de mail van o2o. Druk in deze e-mail op “activeer jouw account”.
Je komt automatisch opnieuw op de website van o2o die een instructievideo toont van 3 min 39 sec.
Je kan daarna beginnen met het maken van simulaties. Je maakt er zo veel als je zelf wil. Een simulatie is nog geen offerte of bestelling.
Je kiest zelf het type, merk, toebehoren (bv. helm), kleur;... van jouw fiets.
Verplicht inbegrepen in de fietsleasing zijn: diefstal, schade, pechverhelping, onderhoud (je kiest zelf een basis, comfort of uitgebreid budget voor onderhoud, je kan hierover met je fietshandelaar in gesprek gaan).
Optioneel kan je kiezen voor extra garantie, of een extra verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor speed pedelecs.
Je kiest zelf jouw fietshandelaar. Er zijn 1.400 fietshandelaren in België waartussen je kan kiezen. Je kan ook een aantal online kanalen inschakelen.
Je kiest voor een fietsleasing over een periode van 3 of 4 jaar.
In de tool zie je wat het volledige bedrag is, inclusief alle gekozen opties, in vergelijking met een aankoop in de privésfeer.
Vraag een offerte voor deze fiets aan jouw fietshandelaar of online merk.
In de simulatietool klik je op de knop “offerte”. Je vult de gegevens van de offerte in. Je hebt nu onmiddellijk de geschatte netto-kosten van jouw fiets.
Door de bestelling te plaatsen, ga je ermee akkoord dat het Spectrumcollege de leasekosten van AGODI vordert via het flexbudget.
Jouw aanvraag doorloopt een goedkeuringsprocedure
Je ondertekent een addendum bij jouw arbeidsovereenkomst. Hierin staat onder andere jouw akkoord met de fietspolicy en engageer je je om “regelmatig” met de fiets naar het werk te komen. Zie verder. Fietspolicy/fietsbeleid:
SO: fietsbeleid (intradesk Spectrumcollege) of (intradesk VIBO) pagina 9 bovenaan
o2o bestelt de fiets bij de fietshandelaar en start de leasing op.
Via de website van o2o kan je de bestelling en de verwachte levertermijn opvolgen. Je haalt je fiets af zodra hij bij de fietshandelaar is toegekomen.
Deze leasing loopt verder tussen jou en o2o.
o2o is ook het eerste aanspreekpunt bij vragen.
Fiscaliteit
(zie omzendbrief)
Je betaalt geen belasting of sociale lasten op deze fietslease. Er bestaat geen maximum bedrag van deze vrijstelling. De vrijstelling geldt voor het hele pakket: de fiets zelf, de opties, de inbegrepen verzekering… Let op: je betaalt WEL belasting op het voordeel van de leasefiets als je kiest voor het inbrengen van werkelijke beroepskosten in jouw belastingaangifte.
Als je NIET kiest voor fietsleasing: jouw eindejaarstoelage wordt onderworpen aan 13,07% sociale inhoudingen en de uitzonderlijke bedrijfsvoorheffing.
Het bedrag van het voordeel van de leasefiets moet op de fiscale fiche vermeld worden, ongeacht de keuze inzake beroepskosten. Het bestuur bepaalt het bedrag van het voordeel volgens de onderrichtingen van de fiscus.
Dit veronderstelt wel dat je de fiets “regelmatig” gebruikt voor woon-werk-verkeer. De fiscus en RSZ leggen niet vast wat er precies onder “regelmatig gebruik” moet begrepen worden maar kan hier wel op controleren. Het bestuur vraagt daarom dat het personeelslid hiervoor een verklaring op eer ondertekent (addendum arbeidsovereenkomst), waarin je je ertoe verbindt om de fiets regelmatig voor woon-werkverplaatsingen te gebruiken.
Er is geen minimumafstand voor het woon-werktraject dat met een leasefiets afgelegd wordt. De regeling geldt ook als je vlak bij de school woont.
Jouw verplaatsingsvergoeding blijft behouden voor de dagen dat je met de fiets naar school komt. Of je nu kiest voor fietsleasing of niet, dat maakt geen verschil.
Einde van de fietslease
Normale beëindiging (aan het einde van het contract)
Je hebt de keuze, die je volledig met o2o regelt.
Je kan de fiets teruggeven.
Je kan de fiets kopen. De restwaarde van de fiets bij afloop van het contract is steeds 15.1 % van de initiële cataloguswaarde. Dit kan niet via het flexbudget betaald worden. Het wordt rechtstreeks aan jou gefactureerd.
Vroegtijdige beëindiging (bv. je verlaat het onderwijs)
Je kan de fiets houden na het betalen van een vergoeding die afhangt van de restwaarde.
Je kan de fiets ook teruggeven en een verbrekingsvergoeding betalen.
Invloed op het pensioen?
Als je vast benoemd bent, is er geen impact op het pensioen. De eindejaarstoelage wordt niet meegeteld voor de vaststelling van de referentiewedde.
Als je NIET vast benoemd bent, en als tijdelijk- of contractueel personeelslid het onderwijs verlaat, dan is er een effect indien tijdens de leasingperiode het bruto jaarloon zich onder het pensioenplafond bevindt. Meer informatie vind je terug op: https://www.sfpd.fgov.be/nl/pensioenbedrag/berekening
Meer informatie
Er komen infosessies van o2o (webinar van 40 minuten) voor het personeel dat wil instappen in fietsleasing.
Kan je niet deelnemen? Je vindt de info ook terug op de website o2o: de opname van een eerder webinar.
Je vindt bij o2o heel wat interessante informatie in de kick-off zone.
Wil je het helemaal verder uitspitten?
Q & A
Is het alleen van toepassing voor volledig benoemde leraren of kan een deeltijdse benoeming ook?
Instappen vanaf 1.01.2025 is enkel mogelijk voor personeelsleden die volledig vastbenoemd zijn. Zodra het personeelslid een uitgestelde bezoldiging ontvangt, hoe klein de opdracht ook, kan het personeelslid pas vanaf 1.01.2026 een fiets leasen.
(Deze Q&A wordt verder aangevuld in de toekomst)