Omnium Opdrachten FAQ
Leerlingen gaan op uitstap met de fiets. Een leerkracht stelt zijn auto met aanhangwagen ter beschikking als bezemwagen. De bezemwagen wordt bestuurd door een gepensioneerde collega, niet de eigenaar van de wagen. Hoe zit dat verzekeringstechnisch?
De gepensioneerde collega is op dat moment een vrijwilliger en valt als dusdanig onder de dekking van de schoolpolis. Bij een ongeluk, zal zijn lichamelijke schade dus gewaarborgd zijn door de schoolpolis. De materiële schade aan de wagen wordt in eerste instantie gedekt door de autoverzekering van de wagen, in tweede instantie door de polis omnium opdrachten. De schade aan de tegenpartij (zowel materiële als lichamelijke) en de passagiers in de bezemwagen, zijn gedekt door de autopolis van de wagen.
Vervoer van leerlingen met privé - voertuig leerkracht/leerling/vrijwilliger - Hoe zit dat verzekeringstechnisch in elkaar ?
In eerste instantie zijn de leerlingen als passagier voor lichamelijke letsels bij een gebeurlijk ongeval, verzekerd via de autoverzekering van de betrokken wagen of de wagen van de tegenpartij als die verantwoordelijk is voor het ongeval. Dit is een algemeen principe in de verzekeringswereld waar niet van kan afgeweken worden.
Wanneer is Rijgeschiktheidsattest nodig?
De chauffeurs (leerkrachten, leerlingen of vrijwilligers) zijn via de schoolpolis verzekerd voor lichamelijke letsels als de autoverzekering niet voorziet in een waarborg voor lichamelijke ongevallen voor de bestuurder (die waarborg is niet verplicht, maar de meeste polissen worden hiervoor uitgebreid) aangezien die uitstap behoort tot het schoolleven. De verzekering moet niet op voorhand worden ingelicht van de uitstap met privé vervoer.
De materiële schade aan de wagen zal vergoed worden via de autoverzekering van de tegenpartij als die in fout is, door de autoverzekering van de leerkracht / leerling / vrijwilliger als die omnium verzekerd is en in laatste instantie door de polis omnium opdrachten van de school (vergoedt de franchise van de privé omniumverzekering).
Dus als leerkracht / leerling / vrijwilliger verantwoordelijk is voor het ongeval en hij is niet omnium verzekerd, dan zal de schade aan de wagen vergoed worden door onze polis Omnium Opdrachten. Als hij zijn auto laat herstellen bij een erkende garage, zal er geen franchise zijn. In het ander geval is er een franchise van 250 euro.
Als de Bonus Malus van de leerkracht / leerling / vrijwilliger door het ongeval omhoog gaat, zal er éénmalig een vergoeding betaald worden van 80 euro als het bewijs van de premieverhoging wordt voorgelegd (dat is dus maar op jaarlijkse vervaldag van de polis).
Is de leerkracht / leerling / vrijwilliger zelf omnium verzekerd, dan zal de schade in eerste instantie vergoed worden door zijn verzekering. De franchise wordt betaald door onze polis Omnium Opdrachten.
Het is voor de verzekering niet nodig dat er op voorhand een document wordt opgesteld. Wij moeten bij een ongeval wel zo snel mogelijk aangifte doen en hierbij alle gegevens van de betrokken partijen doorgeven.
Is schade aan huurbusjes verzekerd?
NEEN! De voorwaarden van het huurcontract bepalen de franchise. Informeer je goed over het franchisebedrag. In sommige gevallen is het aan te raden om de franchise af te kopen, een ongeluk is immers rap gebeurd.