Schoolpolis FAQ
Een leerling van het 5de leerjaar gaat een paar uur les volgen in aanpalende secundaire school. Is voor deze leerling alles in orde voor de verzekering?
Vormen van opvang en begeleiding wegens pedagogische, juridische, sociale of persoonlijke redenen (bv. Time-out, zorgboerderij, werkstraffen...) en deelname aan schoolvervangende projecten - schoolvervangende programma's worden ook beschouwd als behorende tot het schoolleven.
Leerling is dus gewoon door onze schoolpolis verzekerd.
Materiële schade aan kledij.
Als er een vergoeding wordt gevraagd voor schade aan kledij, zitten we steeds in het luik van de Burgerlijke Aansprakelijkheid. Dat betekent dat er alleen tussenkomst is als er door één van de verzekerden (leerling, leerkracht of school) een fout is gemaakt die de schade heeft veroorzaakt.
Voorbeelden:
uitstekende nagel aan stoel
losliggende tegel
iemand schopt voetbal tegen iemand anders waarbij gsm of computer uit handen van deze laatste valt
Tegenvoorbeeld:
Als een leerling over zijn veter struikelt en valt, dan heeft niemand daar fout aan. Breekt hij hierbij zijn arm, dan wordt de lichamelijke schade wel vergoed door de schoolpolis. Scheurt hij hierbij ook zijn broek, dan wordt die materiële schade niet vergoed.
Als er een fout vastgesteld wordt (dat is meestal een feitenkwestie waar verzekeringsmaatschappij over beslist), wordt de schade volledig vergoed. Er wordt dus geen franchise toegepast.
Een kind heeft met verf op een ander kind gemorst (al dan niet opzettelijk). Het kind had een dure broek aan. De verf gaat er niet meer uit. Komt de verzekering hierin tussen?
Je kunt dat het best aangeven in de schoolpolis. Bij aangifte in de schoolpolis, moet je de naam doorgeven van het slachtoffer en die van de 'dader'. Zowel slachtoffer als dader zijn immers verzekerd via de schoolpolis. Geef de ouders van het kind dat met verf gemorst/gegooid heeft, wel de raad om dit ook aan te geven in hun familiale.
De verzekeringsmaatschappij kan immers 2 standpunten ingeven:
1) Als de kinderen ouder zijn dan 6 jaar (leeftijd des onderscheids), kan de verzekering oordelen dat er sprake is van een 'opvoedingsfout' omdat kinderen van 6 jaar en ouder zouden moeten weten dat je niet met verf mag gooien. In dat geval komt de schoolverzekering niet tussen en moeten de ouders van de dader of hun familiale verzekering de schade betalen.
2) Anderzijds zou de verzekering kunnen oordelen dat er op school best geen niet-uitwasbare verf voorhanden is en dat er dus een fout gemaakt is door het schoolpersoneel. In dat geval zal de verzekering gewoon tussenkomen zonder te recupereren van de ouders van de dader.
Tijdens een schooluitstap met de fiets, rijdt een van onze leerlingen tegen een andere fietser (externe persoon). Die externe fietser heeft schade, lichamelijk of materieel. Komt de verzekering hierin tussen?
Een schooluitstap behoort tot het schoolleven, leerlingen zijn dus verzekerd voor de schade die ze aanrichten aan derden. Het ongeval moet dus aangegeven worden in de schoolpolis.
Als het slachtoffer op weg was van of naar zijn werk, moet het slachtoffer het ongeval ook aangeven bij zijn werkgever bij lichamelijke schade. Er is dan immers sprake van een arbeidsongeval. De verzekeringsmaatschappijen zullen onderling bepalen wie de schade vergoedt.
Op weg van school naar huis of omgekeerd, rijdt een van onze leerlingen tegen een andere fietser (externe persoon). Die externe fietser heeft schade, lichamelijk of materieel. Komt de verzekering hierin tussen?
Wij hebben de optie 'BA van de leerlingen op de schoolweg' ondertekend. Onze leerlingen zijn dus verzekerd voor de schade die ze per ongeluk aanrichten aan derden, op weg van en naar de school. Het ongeval moet dus aangegeven worden in de schoolpolis.
Als het slachtoffer op weg was van of naar zijn werk, moet het slachtoffer het ongeval ook aangeven bij zijn werkgever bij lichamelijke schade. Er is dan immers sprake van een arbeidsongeval. De verzekeringsmaatschappijen zullen onderling bepalen wie de schade vergoedt.